Sàmara (VerdCel)

Sàmara és un viatge a través dels orígens, una reconstrucció de la pròpia identitat.

Sàmara és la llavor amb ales que salta de l’arbre.

Un projecte amb nom de dona: Sà-Ma-Ra. Aquest és el tercer àlbum de VerdCel. Es presenta en un treball de tres elements: el Cd amb tretze cançons pròpies, el Dvd que conté un curt-documental amb el testimoni real de la protagonista –a més de videoprojeccions–, i el Còmic que relata i lliga tots els elements de la història.

Sàmara també tres són les dones, tres les etapes d’una mateixa persona; les que es repleguen en aquesta llavor amb ales (sàmara) que recorre el segle passat, sobrevolant tota una vida, com els fets històrics d’un poble. El recorregut des de l’àvia, passant per la mare, ens farà davallar fins a trobar-nos amb el/la jove actual.

Si amb PaisViatge es mostra la solidesa i la riquesa d’una forma de treballar, que combina i integra diferents disciplines, diferents afluents que en formaven finalment un sol riu, ara, aquesta base, aquests afluents, aquestes arrels unides a la soca, creixen amb el tronc de l’arbre, i a poc a poc s’obren, fan el camí invers al de les mateixes arrels, ja en la superfície, estenent les seues branques, i en aquest cas finalment donen el fruit d’una llavor molt especial, una llavor amb ales: Sàmara.

Respecte a les dues dimensions de què es partia a l’anterior treball, en Sàmara s’afegeix una de nova, el temps. Això permet parlar de la vida d’una persona, de la història d’un espai. Les etapes d’una vida humana i la història d’un poble unides en un sol arbre, un arbre que creix a qualsevol indret. La sàvia que corre per dins seu en les dues direccions (artèries i venes, passat i present), injecta aliment a la llavor amb ales (sàmara) per a què –conscient de què és– es deixe caure, vole enllà pel seu pes, i arrele allà on aterre.

Excavar als orígens de VerdCel significa entrar dins les portes del temps d’un poble paradoxal, entre natural i industrial; de fàbriques vora riu, sénies, fil de vint i drapaires, metal·lúrgia i artesana manufactura, masos mecanitzats, amos i moviments sindicals, guerra i postguerra, república i dictadura, espais d’arqueologia industrial. Amb un entorn natural dibuixat de testimonis àrabs, pedregars, horts i bancals de secà, caves de neu, herbes aromàtiques, salts d’aigua i barrancs.

Unes arrels d’un poble que VerdCel ens mostra a través dels ulls dels avantpassats, gent que ha viscut i ha construït aquest llegat; els processos històrics del segle XX contats ara pel relat d’emocions des d’un lloc i amb un prisma vital concrets, universalment humans.

Una dona nonagenària amb les seues vivències deixarà impressions als paisatges emocionals d’aquest treball de VerdCel.

Compta amb la producció musical de Borja Penalba i amb les col·laboracions d’Isabel Clara Simó (text introductori del llibre), Manel Rodríguez Castelló (poema a Ovidi), Feliu Ventura (veu cantant convidada) i Juli Cantó (com veu recitada). Octavi Masià va realitzar amb Daniel i Alfons Olmo el curt-documental.

Sàmara és un treball (Còmic+Cd+Dvd) molt genuí, amb una qualitat i solidesa avalada per la seua experiència i reconeixements anteriors. Un lloc de trobada immillorable per les cançons, els textos i les imatges projectades i reals; tot plegat articula una història, la nostra, i ens conta a partir de fets i sentiments tota una vida.

ClientVerdCel
Categories, ,
Top